Optreden Gé Reinders ‘oetblaoze’

Harmonie Crescendo-KNA heeft vrijdagavond voor het laatst opgetreden met de Limburgse zanger Gé Reinders. Voor de Gramsberger tak van het fusieorkest was het al de vijfde samenwerking met de man die de wereld van fanfares en harmoniën met zijn nummer Blaosmuziek uit 1999 ineens volop in de schijnwerpers plaatste.

Twee keer werkte Crescendo mee aan de theatertournees van Gé Reinders, ze speelden samen bij het afscheid van Voorveghter-directeur Jan Kroesen en verzorgden het openingsconcert van het gerenoveerde Gramsberger openluchttheater. De vijfde keer was het vrijdagavond als fusieorkest met Kunst Na Arbeid Hardenberg. Onder leiding van dirigent Wim Booij – de ‘directeur’ die van de zanger alle credits kreeg – werd een selectie van nummers uit het repertoire van Gé Reinders gebracht. Waaronder het indrukwekkende Eine gek over de dreiging van terroristische aanslagen, D’n haof, het meer recente Laot ös drinke en natuurlijk Blaosmuziek.

“Dat stuk heeft mijn leven helemaal veranderd”, zegt de dit jaar 65 jaar geworden Reinders over het nummer dat ieder jaar in de Top 2000 staat. Als dank heeft hij onlangs besloten de bladmuziek van zijn composities gratis ter beschikking te stellen aan de blaaswereld. Hoewel het hem tijdens het optreden in de Voorveghter niet was aan te zien, is vooral zijn leeftijd de reden geweest dat Reinders heeft besloten te stoppen met de volgens hem energievretende concertreeksen. Niet voor niets heeft hij deze laatste tournee Oetblaoze genoemd. En dat gaat hij binnenkort doen. Na het optreden met Crescendo-KNA volgen er nog twee met het allerlaatste optreden op 9 juni in het openluchttheater in Valkenburg.